Afbouw salderingsregeling: zijn zonnepalen nog een goede investering?

Geschreven door:
Gijs Brussen , dinsdag 22 november 2022

Soms produceren zonnepanelen meer stroom dan je op dat moment nodig hebt. Dit overschot aan stroom is bij een kleinverbruik aansluiting altijd terug te leveren aan het openbare net. Je energieleverancier trekt de teruggeleverde stroom af van de stroom die je hebt afgenomen. Het verrekenen van teruglevering en afname heet salderen. De salderingsregeling zorgt ervoor dat het niet uitmaakt of je een kWh zelf verbruikt of teruglevert aan het openbare net; de kostenbesparing is hetzelfde. De salderingsregeling is een vorm van subsidie die bedrijven met een kleinverbruiksaansluiting en particulieren stimuleert om over te stappen op zonnepanelen.

Afbouw

Omdat zonnepanelen goedkoper en efficiënter worden, stijgt het rendement op zonnestroom systemen. Volgens de overheid is de salderingsregeling daardoor voor een groot deel overbodig. De regeling wordt vanaf 1 januari 2023 daarom afgebouwd. In de voorlopige plannen, is er tot 2025 geen beperking aan de stroom die je mag salderen. Je mag alleen niet méér salderen dan je zelf verbruikt. In 2025 is het percentage van de geleverde stroom die je nog mag salderen vastgesteld op 64%. Dit wordt stapsgewijs afgebouwd naar 0% in 2031. In plaats van de salderingsregeling komt een vaste terugleveringvergoeding. De hoogte is nog onbekend. Een realistische aanname is € 0,09/ kWh.

Investeren in zonnepanelen blijft rendabel

De salderingsregeling is een lucratieve regeling, maar ook met de afbouw van de salderingsregeling blijven zonnepanelen een goede investering. De impact op de terugverdientijd van de installatie is één jaar. En met de huidige hoge energieprijzen (nov’22) is de terugverdientijd van een installatie slechts 3-5 jaar.

De afbouw van de salderingsregeling brengt voor de energietransitie ook voordelen met zich mee. Batterijen worden eerder rendabel. Op dit moment wordt een bedrijf niet gestimuleerd om opwek en verbruik op elkaar af te stemmen. Er wordt immers gesaldeerd op totaalverbruik. Met de afbouw van de regeling loont het om overtollige zonnestroom op te slaan en later te gebruiken. Hierdoor wordt een batterij eerder terugverdiend.

Hoe eerder, hoe beter

Wanneer de afbouw ook van start gaat: investeren in zonnepanelen blijft een goed idee. Hoe eerder de zonnepanelen op het dak liggen, hoe langer geprofiteerd kan worden van de salderingsregeling. Wil je graag weten wat jouw opties zijn aangaande de salderingsregeling? Neem dan contact op met een van onze zonexperts.

Hoeveel panelen kunnen op jouw bedrijfsdak? (vanaf 250m2)

Binnen 24u weet je hoeveel panelen er op je bedrijfsdak kunnen.

  • < 24 uur reactie
  • Inzicht in korte en lange termijn rendement

    Met zoveel zorgen als dat wij uw dak behandelen, gaan wij ook om met uw privacy.