Dak verhuren zonnepanelen

Geschreven door:
Gijs Brussen, vrijdag 05 augustus 2022

Verhuren van jouw dak voor zonnepanelen. Hoe werkt dat?

Het ontwikkelen van zonnestroomsysteem kost tijd, geld en vergt kennis van jouw organisatie. Deze middelen kunnen ook ingezet worden voor de eigen bedrijfsactiviteiten. Mocht je nou toch over willen stappen op zonnepanelen, dan is het verhuren van het dak van jouw bedrijf een goede optie.

In de basis is het verhuren van je dak heel eenvoudig: je verhuurt het dak van je bedrijfspand aan een projectontwikkelaar. De ontwikkelaar realiseert en financiert voor zijn eigen rekening en risico het zonnestroomsysteem. Voor de huur van het dak wordt een jaarlijkse vergoeding afgesproken. Uiteraard liggen er verschillende juridische documenten ten grondslag aan deze constructie. Denk hierbij onder andere aan een Recht van Opstal en een huurovereenkomst.

Wat levert het verhuren van jouw dak op? Duurzaam imago, geld en geen risico

Het verhuren van het dak levert de gebouweigenaar een aantal voordelen op:

  • Duurzaam imago: de zonnepanelen worden op jouw pand geïnstalleerd. Daarmee wordt het bedrijf verduurzaamd. De financiële constructie die daar achter zit is niet relevant.
  • Jaarlijkse huurinkomsten: er wordt geld verdiend met het dak en er hoeft geen investering te worden gedaan
  • Geen operationeel risico: de ontwikkelaar loopt alle operationele risico’s van het zonnestroomsysteem.

En de nadelen? Minder bewegingsvrijheid en waardedeling met een externe partij

Een belangrijk nadeel van het verhuren van het dak is dat de zeggenschap over het dak nu gedeeld wordt met een externe partij. De projectontwikkelaar vestigt een recht van opstal op het dak voor een lange periode (meestal 15 jaar). In deze periode, mag je als pandeigenaar geen aanpassingen doen aan het dak zonder de goedkeuring van de projectontwikkelaar. Het plaatsen van bijvoorbeeld een warmtepomp op het dak gaat dus minder gemakkelijk dan voorheen. Selecteer daarom een ontwikkelaar die niet alleen de hoogste huur betaalt, maar kijk ook naar de betrouwbaarheid van de partij.

De ontwikkelaar doet de investering in de zonnepanelen en neemt de risico’s over. In ruil daarvoor gaat een deel van de waarde van het dak naar deze externe partij. Je geeft dus waarde weg die je ook zelf te gelden kan maken.

Ben je benieuwd wat de waarde van jouw dak is? Lees dan dit artikel of bereken hier direct de waarde van jouw dak.

 

 

Hoeveel panelen kunnen op jouw bedrijfsdak? (vanaf 250m2)

Binnen 24u weet je hoeveel panelen er op je bedrijfsdak kunnen.

  • < 24 uur reactie
  • Inzicht in korte en lange termijn rendement

    Met zoveel zorgen als dat wij uw dak behandelen, gaan wij ook om met uw privacy.

    Gerelateerde kennisartikelen van onze zon experts