Het reserveren van netcapaciteit bij de netbeheerder is een belangrijke stap in de realisatie van jouw zonnepanelen. Met een teruglevercontract kan je de opgewekte zonnestroom leveren aan het openbare net op de momenten dat je zelf onvoldoende verbruik hebt. Voor de teruggeleverde zonnestroom ontvang je een vergoeding vanuit je energieleverancier en SDE+(+) subsidie.
Vanwege de vele zonnedaken en -velden die de afgelopen jaren gerealiseerd zijn, is er schaarste op het elektriciteitsnet ontstaan: het netwerk kan de opgewekte zonnestroom niet meer verwerken. Op deze kaart is te zien in welke delen van Nederland de capaciteit voor terugleveren schaars is. In veel schaarste gebieden zijn uitbreidingen van het net gepland. Deze werkzaamheden worden echter in de komende 5 jaar uitgevoerd. Dit lost het probleem op de korte termijn dus niet op.
Het gevolg is dat er op dit moment veel projecten zijn die niet gerealiseerd worden. Indien er geen netcapaciteit voor jouw zonnepanelen beschikbaar is, dan heeft dit direct impact op de inkomsten uit het zonnestroomsysteem. De stroom kan immers niet verkocht worden aan een marktpartij. Daardoor krijg je ook geen subsidie over de opgewekte zonnestroom. Bij projecten met veel teruglevering is de business case niet rond te rekenen en wordt het project niet uitgevoerd.
Er zijn drie mogelijke oplossingen om toch zonnepanelen te plaatsen in een gebied met beperkte netcapaciteit:
Ook de overheid onderneemt een aantal acties om de schaarste op het net op korte termijn aan te pakken. De belangrijkste daarvan is de vrijgave van de ‘spitsstrook’ van het elektriciteitsnet voor zonneparken en windparken. De ‘spitsstrook’ is de reservecapaciteit op het hoogspanningsnet. Hierdoor valt de stroom niet direct uit bij een storing. Deze capaciteit dient enkel als reserve en kan eenvoudig benut worden voor de opwek van zonnepanelen. Het kan wel zijn dat bij een storing in het netwerk, de producent van de zonnepanelen de productie tijdelijk moet staken.
Binnen 24u weet je hoeveel panelen er op je bedrijfsdak kunnen.