SDE++ subsidie 2023 met hoge energieprijzen

Geschreven door:
Gijs, maandag 17 april 2023

SDE++ 2022: nauwelijks subsidie uitgekeerd vanwege hoge elektriciteitsprijzen

Dankzij de hoge energieprijzen werd er in 2022 nauwelijks SDE subsidie uitgekeerd aan eigenaren van zonnestroomsystemen. Het definitief correctiebedrag 2022 voor zonnestroom die aan het net is geleverd is uitgekomen op € 0,203 (op basis van de gerealiseerde Day-ahead prijzen en een profiel- en onbalansfactor van 0,835). Dit correctiebedrag correspondeert met de gemiddelde energieprijs op de momenten dat het zonnestroomsysteem opwek had. Het gevolg van dit hoge correctiebedrag is dat alleen projecten met een oude SDE subsidie van minimaal € 0,203 subsidie ontvangen. Alle projecten met een lager SDE bedrag krijgen geen subsidie. Voor eigenaren van zonnestroomsystemen heeft dit overigens geen effect op de cashflow. Er is immers veel geld bespaard met het PV systeem doordat er geen dure stroom ingekocht hoefde te worden.

Tot juni 2023 is de ongewogen gemiddelde marktprijs uitgekomen op € 0,106/ kWh. Daarbij komt dat de elektriciteitsprijs op de termijnmarkt voor de komende jaren ook structureel uitkomt boven de € 0,10/ kWh (bron, geraadpleegd 08-06-2023). Hierdoor reist de vraag of het aanvragen van SDE++ subsidie voor nieuwe projecten nog wel zinvol is?

Het aanvragen van SDE++ subsidie in 2023 blijft zinvol met de huidige hoge energieprijzen

Het aanvragen van SDE++ subsidie (met een maximum van € 0,085/ kWh) voor nieuwe projecten blijft om 3 redenen zinvol:

  • De energieprijs van tot juni 2023 op de momenten dat de zon scheen, komt uit op € 0,07/ kWh. Met een beschikking van €0,085/ kWh ontvang je dus SDE subsidie voor een opgewekte kWh die je teruglevert aan het openbare net;
  • De elektriciteitsprijs kan in de komende 15 jaar sterk gaan dalen, doordat er steeds meer zon- en windenergie beschikbaar komt. Hierdoor kan SDE++ subsidie weer geld opleveren;
  • Banken financieren een project met SDE++ subsidie gemakkelijker dan zonder SDE subsidie. Ook als het garantieniveau van de subsidie relatief laag ligt;

De kosten voor het aanvragen van SDE++ subsidie zijn relatief laag. Daarnaast zijn de jaarlijkse kosten voor de huur van een bruto productie meter beperkt (ongeveer € 500/ jaar), dus wij zien het aanvragen van SDE++ subsidie als een ‘no regret move’ en adviseren daarom om een aanvraag in te dienen.

Mocht je willen weten wat SDE++ subsidie voor jouw bedrijf kan betekenen? Kom dan met ons in contact en we helpen je graag verder.

 

 

Direct zelf SDE aanvragen

Met onze handleiding kun je in september 2023 zelf eenvoudig SDE subsidie aanvragen.    Lees in onze privacyverklaring hoe we de gegevens uit dit formulier verwerken..