Wat is SDE subsidie?

SDE staat voor Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie. Deze SDE subsidie is bedoeld om bedrijven, instellingen en non-profit organisaties te stimuleren om haar eigen duurzame energie op te wekken. Dit kan op verschillende manieren, namelijk door windmolens, zonnepanelen, waterkrachtcentrales, groen gas, etc..

SDE: 2008 – 2020

De subsidie bestaat sinds 2008, maar werd in 2011 ingrijpend veranderd. De subsidieregeling kreeg de nieuwe naam SDE+ subsidie en was meer gericht op economische efficiëntie. In de SDE subsidie werd een maximum budget per categorie vastgesteld. Dit had tot gevolg dat het budget voor een aantal technieken (Zon en Wind) sterk werd overschreden en voor een aantal technieken onbenut bleef. Vanaf 2011 concurreerden alle technieken op dezelfde subsidiepot. Dit bevorderde de concurrentie en leidde daarmee tot kostenverlagingen. Vanaf 2020 wordt de SDE+ subsidie vervangen voor de SDE++. De belangrijkste wijziging is dat de focus niet meer komt te liggen op energieproductie, maar op CO2 reductie.

Waarom deze subsidie?

In 2014 was slechts 4,5% van alle verbruikte energie in Nederland afkomstig uit duurzame bronnen. Om de afgesproken doelstelling van de EU van 14% te halen, is er sinds 2016 veel geld beschikbaar gesteld voor de SDE+(+) subsidie. Uiteindelijk moet de SDE++ subsidie er aan bijdragen dat Nederland in 2050 CO2 neutraal is.

Hoe werkt de subsidie?

Lokaal duurzame energie opwekken is duurder dan centraal energie opwekken uit fossiele brandstoffen (grijze stroom). Dat is voor bedrijven vaak de reden om niet over te stappen, omdat dit leidt tot hogere energiekosten. Om de overstap naar eigen duurzame energieproductie te stimuleren, vergoedt de overheid het kostenverschil tussen de prijs van grijze stroom en de prijs van groene stroom. Hierdoor kan een bedrijf overstappen op duurzame energie zonder extra kosten.

Wij helpen met je SDE++ subsidie aanvraag

Maak hieronder een keuze: laat onze subsidie expert Stephan jouw SDE++ aanvraag indienen of ontvang gratis onze stap-voor-stap handleiding en vraag zelf SDE++ subsidie aan.

Laat Stephan de SDE++ subsidie voor mij aanvragen

Stuur mij de hand-leiding. Ik vraag zelf de SDE++ subsidie aan

SDE++ aanvragen door Indi

Wij verzorgen de complete subsidieaanvraag voor jouw bedrijf. We maken alle benodigde documenten op en vragen de subsidie aan op naam van jouw bedrijf. De kosten zijn € 250 per aanvraag.  Lees in onze privacyverklaring hoe we de gegevens uit dit formulier verwerken.

  SDE handleiding aanvragen

  Met onze handleiding kun je zelf de SDE subsidie aanvragen. Je ontvangt tevens voorbeelden van alle bijlagen die je moet bijvoegen bij de aanvraag.   Lees in onze privacyverklaring hoe we de gegevens uit dit formulier verwerken.

   Gerelateerde kennisartikelen van onze zon experts