Verplicht energielabel C voor kantoren

Geschreven door:
Gijs Brussen, donderdag 24 maart 2022

Vanuit de Nederlandse overheid is besloten dat alle kantoorpanden groter dan 100m2 moeten beschikken over energielabel C of hoger. Deze verplichting moet per januari 2023 worden gerealiseerd, anders dreigen kantoren met een slechter label hun kantoorfunctie te verliezen. De energielabel -C – verplichting is een maatregel die voortkomt uit het Energieakkoord. Dit kan ervoor zorgen dat bedrijven een investering moeten doen in de verduurzaming van hun pand. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om een pand te verduurzamen en kan dit op termijn veel geld besparen.

Hoe te voldoen aan het juiste energielabel?

Er zijn verschillende maatregelen om te voldoen aan energielabel C. Veel van deze maatregelen kunnen je op lange termijn veel besparen. De meest belangrijke maatregelen zijn:

 • Het verbeteren van je isolatie. Veel energie gaat verloren door slechte isolatie, het verbeteren hiervan zorgt daarom al snel voor een flinke energiebesparing op je lasten. Je kan bijvoorbeeld overwegen om over te stappen op HR++ glas.
 • Overstappen naar LED verlichting. Veel panden maken nog geen gebruik van LED verlichting. Dit is, met een gemiddelde levensduur van 15 jaar per lamp, de meest duurzame vorm van verlichting en zorgt voor aanzienlijk minder energieverbruik.
 • Vervangen van een oude ketel. Ketels zijn inefficiënte energieverbruikers en zorgen daarmee vaak voor een slechter energielabel. Je kunt overwegen om deze te vervangen voor een HR-ketel of warmtepomp.

Hoe kunnen zonnepanelen bijdragen aan het verbeteren van je energielabel?

Er zijn een paar stappen die je kunt zetten om je pand te verduurzamen met zonnepanelen en hiermee bij te dragen aan een beter energielabel.

 1. Zonnepanelen spelen een belangrijke rol in de energietransitie. Hoeveel impact zonnepanelen hebben op de verduurzaming van een pand verschilt per situatie. Om te weten wat zonnepanelen precies kunnen betekenen voor jouw kantoor kun je contact met ons opnemen, wij helpen je graag verder.
 2. Daarnaast zijn er subsidies beschikbaar die je helpen bij het plaatsen van zonnepanelen op je pand. Voor welke subsidie je in aanmerking komt verschilt erg per situatie. In dit artikel vind je de verschillende subsidies voor zonnepanelen.
 3. Zonnepanelen zijn, naast duurzaam, ook vaak een goede financiële investering.  Je kan ervoor kiezen om zelf te investeren maar je kan ook kijken of je je dak kan verhuren. Hierdoor hoef je niet zelf te investeren maar wordt je pand wel verduurzaamd.

Welke kantoren zijn uitgezonderd?

Panden met een gebruiksoppervlak van meer dan 100m2 moeten verplicht verduurzamen. Alhoewel dit een merendeel van de bedrijfspanden is, zijn er ook genoeg uitzonderingen. De panden die beschikken over een van de volgende punten hoeven daarom geen aanpassingen te doen in het kader van duurzaamheid.

 • Het kantoorpand heeft een andere gebruiksfunctie dan kantoorruimte
 • De werkruimte bevindt zich in een monument
 • De kantooroppervlakte is minder dan 50% van de totale oppervlakte van het pand
 • Het pand wordt gesloopt, krijgt een andere functie of wordt onteigend (binnen twee jaar)

Vooralsnog zijn er in Nederland tienduizenden kantoren in gebruik die moeten verduurzamen binnen een jaar tijd. Voor veel bedrijven is er dus werk aan de winkel.

Wacht niet

In 2022 biedt de overheid verschillende subsidiemogelijkheden om je pand te verduurzamen. Deze zullen echter vanaf , januari 2023 worden aangescherpt. Daarnaast komt er per 2030 een verplichting voor energielabel A. Veel bedrijven kiezen ervoor om gelijk te verduurzamen naar energielabel A nu er nog ruime subsidie mogelijkheden beschikbaar zijn. Benieuwd naar wat zonnepanelen kunnen doen voor jouw energielabel? Doe de dakscan of neem contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Hoeveel panelen kunnen op jouw bedrijfsdak? (vanaf 250m2)

Binnen 24u weet je hoeveel panelen er op je bedrijfsdak kunnen.

 • < 24 uur reactie
 • Inzicht in korte en lange termijn rendement

  Met zoveel zorgen als dat wij uw dak behandelen, gaan wij ook om met uw privacy.