Wat is SDE subsidie?
SDE subsidie staat voor Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie. Deze subsidie is bedoeld om bedrijven, instellingen en non-profit organisaties te stimuleren om...
Al sinds 2008 stimuleert de overheid bedrijven om over te stappen op duurzame energie. Vanaf het najaar van 2020 start de nieuwe SDE++ subsidieregeling. De nieuwe subsidieregeling verschilt op een aantal punten van de oude regeling.
De oude SDE+ regeling was bedoeld om bedrijven te stimuleren hun eigen duurzame energie op te gaan wekken. De verschillende technieken die daarvoor in aanmerking kwamen zijn opgedeeld in de volgende categorieën:
Het belangrijkste verschil tussen de SDE+ en de SDE++ regeling, is de verbreding van de subsidie. De focus van de SDE+ regeling lag op het opwekken van duurzame energie. In de SDE++ is de focus verlegd naar het besparen van CO2. Dat heeft als voornaamste gevolg dat er meer technieken in aanmerking komen voor de subsidie. De nieuwe technieken zijn opgedeeld in twee categorieën:
Andere wijzigingen zijn:
Het verbreden van de regeling leidt uiteindelijk tot meer concurrentie. Er zijn namelijk meer technieken en daarmee meer projecten die aanspraak kunnen maken op dezelfde pot met geld (5 miljard euro). De verwachting is dat bijvoorbeeld een groot deel van het budget gaat naar projecten die zijn gericht op de opslag van CO2. Daardoor zal de subsidiepot eerder leeg zijn en zul je waarschijnlijk subsidie moeten aanvragen voor een lager bedrag om zeker te zijn van een positieve beschikking.
Vanaf 24 november is het mogelijk om SDE++ subsidie aan te vragen via de website van RVO. Bekijk onze andere artikelen waarmee je zelf SDE++ subsidie kan aanvragen of neem contact met ons wanneer je vragen hebt over de SDE++ subsidie.
Met onze handleiding kun je vanaf 21 september 2021 zelf eenvoudig SDE subsidie aanvragen.
Filters: