SDE++ aanvragen 2023
Het aanvragen van SDE++ subsidie dient zorgvuldig te gebeuren. Enkel volledige SDE aanvragen worden namelijk in behandeling genomen. Met onderstaand stappenplan kun je zelf SDE++ subsidie aanvragen in 2023.
In september 2023 kan je SDE++ subsidie aanvragen. Met de SDE++ regeling stimuleert de overheid dat bedrijven en non-profitorganisaties hernieuwbare energie gaan opwekken of een CO2 besparing realiseren. Het totale budget in 2023 bedraagt 8 miljard. De belangrijkste wijziging in de regeling is dat minder rendabele technieken meer kans maken op subsidie.
In de SDE++ subsidie regeling van 2023 worden voor het eerst ‘hekjes’ geïntroduceerd; een minimaal budget per techniek. Hierdoor krijgen technieken voorrang die op de korte termijn nog niet kosteneffectief zijn, maar die wel op de lange termijn noodzakelijk zijn om de klimaatdoelstellingen in 2030 te behalen. De technieken die aparte budgetten krijgen zijn lagetemperatuurwarmte (zoals zonnewarmte en aquathermie), hogetemperatuurwarmte (ultradiepe geothermie en e-boilers) en moleculen (groen gas). Per techniek is 750 m€ gereserveerd. Binnen de hekjes concurreren de projecten met elkaar op kostenefficiëntie.
In 2022 werd een plafond geïntroduceerd voor de maximale productie van onder andere zon- en windenergie op land. Dit is gedaan om andere technieken meer kans op subsidie te geven. Met de komst van de aparte budgetten voor de specifieke technieken is dit plafond niet meer nodig. Met het verwijderen van het plafond hoopt de overheid dat het aanbod van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen meegroeit met de stijgende vraag in de toekomst.
Vanwege de krapte op het elektriciteitsnet, heeft de overheid besloten dat projecten kleiner dan 1 MWp maximaal 50% van het piekvermogen van de zonnepanelen mag terugleveren aan het openbare net. Dit heeft met name effect op zonnestroomsystemen die gerealiseerd worden op locaties met een beperkt eigen verbruik of die geen verbruik hebben in bijvoorbeeld het weekend. Op deze dagen zullen de omvormers op een lager vermogen moeten gaan draaien. Dit heeft een direct effect op de winstgevendheid van het project. In 2022 gold deze regel al voor projecten > 1 MWp. Op dit moment wordt nog met alle betrokken partijen de uitvoerbaarheid van deze eis getoetst.
RVO kan besluiten om een eerdere subsidiebeschikking in te trekken en een ondernemer opnieuw subsidie te laten aanvragen. Het gaat hierbij om projecten die met de bestaande beschikking niet gerealiseerd kunnen worden (bijvoorbeeld omdat de subsidie te laag is voor een rendabel project). De aanvrager dient het verzoek tot intrekking voldoende te motiveren. Indien het verzoek wordt goedgekeurd, zal het project voor de nieuwe subsidie concurreren met alle andere aanvragen.
Ben je benieuwd wat de nieuwe SDE++ subsidie regeling voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.
Met onze handleiding kun je in september 2023 zelf eenvoudig SDE subsidie aanvragen.