Voorwaarden voor het investeren in zonnepanelen

Geschreven door:
Stephan Marcelis, vrijdag 04 juni 2021

Een zonnestroomsysteem is voor veel bedrijven een aantrekkelijke manier om kosten te besparen, te verduurzamen of om mee te verdienen. Voordat er echter een beslissing gemaakt kan worden over de investering in zonnepanelen moet er rekening gehouden worden met een aantal voorwaarden.

Een sterke dakconstructie 

Een van de voorwaarden voor het aanleggen van zonnepanelen is het hebben van een goede dakconstructie. Om te weten of er zonnepanelen op jouw bedrijfspand kunnen moet je de draagkracht van de dakconstructie controleren. De materialen waaruit het dak bestaat en de manier waarop het dak is gebouwd bepaald de hoeveelheid extra gewicht dat het dak kan dragen. Een zonnestroomsysteem weegt ongeveer 18 kg per m2 en hoewel de meeste daken geschikt zijn om zonnepanelen te dragen, is het verplicht om dit door een constructeur te laten berekenen.

De grootte van de elektrische aansluiting 

Zonnepanelen worden altijd aangesloten op een elektrische aansluiting. De grootte van de elektrische aansluiting is belangrijk omdat dit bepaald hoe groot je zonnestroomsysteem maximaal kan zijn. De opgewekte stroom gaat door de aansluiting heen en deze kan maar een bepaald vermogen aan. Mocht je geplande zonnestroomsysteem te groot zijn voor je aansluiting, dan kan je overwegen om je aansluiting te verzwaren. Daarnaast is het belangrijk dat er nog ruimte is op je aansluiting om het systeem op in te koppelen. Hiervoor moet er nog een ongebruikte groep zijn beschikbaar zijn.

Voldoende netcapaciteit voor teruglevering

Als je een zonnestroomsysteem bouwt zal er vaak een deel van de opgewekte stroom terug geleverd worden op het net. Voor grootverbruik aansluitingen moet er netcapaciteit worden gereserveerd bij de netbeheerder zodat de opgewekte zonnestroom verkocht kan worden aan de markt. Het elektriciteitsnet van Nederland wordt echter steeds intensiever gebruikt waardoor dit op steeds minder plekken mogelijk is. Meer informatie hierover wordt gegeven in dit artikel.

Voor kleinverbruik aansluitingen is dit geen probleem, nadat zij zich aan hebben gemeld op https://www.energieleveren.nl/ mogen zij zonder problemen terug leveren op het net (bijvoorbeeld via de salderingsregeling).

Hou rekening met de eisen van de verzekeraar

Het aanleggen van een zonnestroomsysteem kan invloed hebben op je opstalverzekering. Je verzekeraar kan dit namelijk zien als een extra risico. Als je de verzekeraar al vroeg in het proces meeneemt met het plan om zonnepanelen te plaatsen heb je een grotere kans dat ze zich coöperatief opstellen. Vaak wordt de eis gesteld dat er een opleverinspectie van het systeem plaatsvind volgens de Scios Scope 12 normering. Veel installateurs werken al via de onderliggende NEN-normering waardoor dit vaak geen probleem is. Het aanleggen van een zonnestroomsysteem hoeft dus niet te leiden tot een hogere premie op je opstalverzekering. Lees dit artikel voor meer informatie over het krijgen van goedkeuring van de verzekeraar.

 

Dit artikel is onderdeel van een E-Learning die aangeeft welke stappen je moet ondernemen en waar je op moet letten bij de realisatie van een zonnestroomsysteem. Om de volledige E-Learning te krijgen klik hier.

Hoeveel panelen kunnen op jouw bedrijfsdak? (vanaf 250m2)

Binnen 24u weet je hoeveel panelen er op je bedrijfsdak kunnen.

  • < 24 uur reactie
  • Inzicht in korte en lange termijn rendement

    Met zoveel zorgen als dat wij uw dak behandelen, gaan wij ook om met uw privacy.