Wat is curtailment?

Geschreven door:
Gijs Brussen, maandag 02 oktober 2023

We horen steeds vaker de term ‘curtailment’ vallen in combinatie met zonnepanelen. Maar wat is curtailment nu precies? De letterlijke vertaling is inperking of inkorting. Het houdt in dat je een opweksysteem deels of volledig uitschakelt. We kennen het begrip al uit de windenergie. Windmolens worden soms uitgezet als de inkomsten uit de elektriciteit niet opwegen tegen de onderhoudskosten die elke omwenteling met zich meebrengt. Hiermee bespaart de eigenaar van het windmolenpark op de kosten.

Waarom wordt curtailment toegepast?

Er zijn drie redenen waarom curtailment wordt toegepast:

  1. In balans houden van het elektrictietsnet
    Bij een overschot aan stroom (bijvoorbeeld op zonnige en/ of winderige dagen) beperkt Tennet op afstand de capaciteit van bijv. een zonnepark om zo vraag en aanbod dichter bij elkaar te brengen.
  2. Efficiënter omgaan met bestaande infrastructuur
    Dankzij curtailment kunnen meer zonne- en windparken worden aangesloten op het bestaande elektriciteitsnet. Immers, de piek van een opweksysteem wordt slechts een aantal keer per jaar gehaald. Hierdoor kan in de rest van het jaar, wanneer de piek niet bereikt wordt, de capaciteit worden verhoogd.
  3. Kosten besparing
    Eigenaren van windparken en zonnepanelen gebruiken curtailment om de opwek te beperken op momenten dat de elektriciteitsprijs negatief is. Hierdoor bespaart men op de kosten.

Kan ik geld verdienen met curtailment van mijn zonnepanelen?

Bij zonnepanelen kennen we geen variabele onderhoudskosten. Toch is het zinvol om het PV systeem soms uit te zetten. Zo moet je bij negatieve elektriciteitsprijzen betalen als je stroom levert aan het openbare net. Door het PV-systeem (deels) uit te schakelen vermijd je deze kosten. De opwek van het PV-systeem kan worden beperkt door het vermogen van de omvormers op afstand aan te sturen en te begrenzen (‘curtailen’).

Mocht je willen weten wat curtailment voor jouw zonnestroomsysteem kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.

 

 

 

Hoeveel panelen kunnen op jouw bedrijfsdak? (vanaf 250m2)

Binnen 24u weet je hoeveel panelen er op je bedrijfsdak kunnen.

  • < 24 uur reactie
  • Inzicht in korte en lange termijn rendement





    Met zoveel zorgen als dat wij uw dak behandelen, gaan wij ook om met uw privacy.

    Gerelateerde kennisartikelen van onze zon experts