Curtailment en SDE subsidie
Wat is curtailment? Curtailment is het gedeeltelijk of volledig uitschakelen van een opweksysteem, zoals zonnepanelen of windmolens. Dit wordt om...
Wat is de levensduur van zonnepanelen?
Het antwoord op deze vraag kunnen we van twee kanten bekijken. Wat is de economische levensduur van een zonnepaneel en wat is de technische levensduur?
In beide gevallen geldt dat de levensduur van een zonnepaneel aanzienlijk is. Het voordeel is namelijk dat een zonnepaneel geen bewegende onderdelen heeft, wat betekent dat het onderhoud zo goed als nihil is en wat ten goede komt voor de levensduur. Een fabrikant geeft vaak een garantie periode van 20 tot 25 jaar af.
Er zijn nog wel enkele factoren die de levensduur van een zonnepaneel kunnen beïnvloeden. Namelijk vuiligheid wat neerslaat op het paneel. Als het paneel in een helling staat zal het meeste vuil met een regenbui verdwijnen, echter is het goed de panelen en de opwek in de gaten te houden en bij veel vuiligheid de panelen schoon te maken. Ook zal een zonnepaneel na verloop van tijd zijn maximale opwek kwijtraken door degradatie. Een gemiddelde degradatie van net geen 1 % per jaar, omgerekend kan een zonnepaneel na 20 jaar nog 80 % van mijn maximale vermogen opwekken.
Als we de technische kant bekijken kan een zonnepaneel nog net even iets langer mee, dit kan wel oplopen tot 40 jaar. In de praktijk kunnen veel zonnepanelen aanzienlijk langer meegaan dan hun geschatte technische levensduur, maar het vermogensverlies zal in de loop der tijd toenemen.
Bij INDI zorgen we ervoor dat we de degradatie van een zonnepaneel meenemen in de business case. Heb je nog vragen? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.
Binnen 24u weet je hoeveel panelen er op je bedrijfsdak kunnen.