Zonnepanelen verkopen: sale and lease back

Geschreven door:
Gijs Brussen, maandag 22 februari 2021

Het verkopen van de zonnepanelen op jouw bedrijfsdak kan direct geld opleveren met behoud van het duurzame imago. Veel bedrijven hebben de afgelopen jaren een zonnestroomsysteem laten installeren op hun gebouw. Dankzij de SDE+ subsidie voor zonnepanelen, wordt deze investering in gemiddeld 9 jaar terugverdiend. Maar wat nou, als je er achter komt dat je deze investering graag ergens anders voor wilt gebruiken? Dit kan zijn om meer werkkapitaal vrij te maken voor de corebusiness van je bedrijf of om een nieuwe investering te doen. In dat geval kan je er voor kiezen om het zonnestroomsysteem op je bedrijfsdak te verkopen.

Het verkopen van de zonnepanelen: sale and lease back

Je ontvangt dan in één keer het rendement dat je in de komende jaren zou maken op je rekening. Doordat de opgewekte zonnestroom wel nog wordt geleverd aan je bedrijf, behoud je het duurzame imago. De prijs voor de zonnestroom ligt lager dan de gemiddelde energieprijs. Hierdoor bespaar je ook nog eens jaarlijks op de energierekening. Het verkopen van een zonnestroomsysteem en het blijven gebruiken van de zonnestroom, noemen we sale and lease back.

De voordelen van een sale en lease back constructie van zonnepanelen

  • Rendement wordt naar voren gehaald: door het zonnestroomsysteem te verkopen kunnen de toekomstige inkomsten uit het zonnestroomsysteem nu te gelden worden gemaakt;
  • Direct geld beschikbaar voor andere investeringen in het bedrijf;
  • Duurzame uitstraling blijft behouden. De zonnestroom die wordt opgewekt op het dak, kan aan je bedrijf terug geleverd worden;
  • Eenvoudig proces. De gehele overname van het systeem wordt binnen 12 weken geregeld, inclusief het overmaken van de overnamesom;
  • Volledige ontzorging van één partij bij het opstellen van de documentatie, keuringen, contracten en andere zaken.

De nadelen van een sale en lease back constructie van zonnepanelen

Een belangrijk nadeel van het verkopen van de zonnepanelen op jouw bedrijfsdak is dat de zeggenschap over het dak nu gedeeld wordt met een externe partij. De kopende partij vestigt een recht van opstal op het dak voor een lange periode (het restant van de duur van de SDE+ subsidie). In deze periode, mag je als pandeigenaar geen aanpassingen doen aan het dak zonder de goedkeuring van de kopende partij. Het plaatsen van bijvoorbeeld een warmtepomp op het dak gaat dus minder gemakkelijk dan voorheen. Ga dus ook enkel in zee met een betrouwbare partner.

De ontwikkelaar doet de investering in de zonnepanelen en neemt de risico’s over. In ruil daarvoor gaat een deel van de waarde van het zonnestroomsysteem naar de kopende partij. Je geeft dus waarde weg die je ook zelf te gelden kan maken.

Wil je weten wat jouw zonnepanelen op dit moment waard zijn? Gebruik onze de rekentool om een schatting van de waarde van jouw systeem te krijgen. Wil je graag meer weten over de Sale en Lease Back constructie en wat er voor jou mogelijk is? Neem contact met ons op via info@indienergie en we helpen je graag verder!

Hoeveel panelen kunnen op jouw bedrijfsdak? (vanaf 250m2)

Binnen 24u weet je hoeveel panelen er op je bedrijfsdak kunnen.

  • < 24 uur reactie
  • Inzicht in korte en lange termijn rendement





    Met zoveel zorgen als dat wij uw dak behandelen, gaan wij ook om met uw privacy.