Curtailment en SDE subsidie

Geschreven door:
Gijs Brussen, maandag 02 oktober 2023

Wat is curtailment? Curtailment is het gedeeltelijk of volledig uitschakelen van een opweksysteem, zoals zonnepanelen of windmolens. Dit wordt om verschillende redenen gedaan:

 • Balans in het elektriciteitsnet: Curtailment wordt toegepast om het elektriciteitsaanbod en de vraag in evenwicht te houden. Bij overschotten aan elektriciteit, bijvoorbeeld op zonnige of winderige dagen, kan Tennet de capaciteit van zonneparken beperken
 • Efficiënt gebruik van infrastructuur: Door curtailment kunnen meer zonne- en windparken worden aangesloten op het bestaande elektriciteitsnet, omdat de piekproductie maar een paar keer per jaar wordt bereikt.
 • Kostenbesparing: Tennet kan met curtailment helpen om het elektriciteitsnet in balans te houden en kosten te besparen, vooral tijdens periodes van overschot aan elektriciteit.

Veel eigenaren van zonnestroomsystemen laten hun PV systeem continu draaien. Ze leven in de veronderstelling dat ze door de SDE++ subsidie zijn gedekt tegen negatieve prijzen. De SDE++ subsidie vult namelijk het gat tussen de marktprijs voor elektriciteit en het subsidietarief aan. Bij negatieve prijzen zijn er drie aandachtspunten:

 • Er zit een floor in de SDE subsidie
 • Bij een periode van meer dan 6 uur negatieve prijzen, wordt er geen SDE++ subsidie uitgekeerd;
 • De hoogte van de netto SDE++ subsidie die wordt uitbetaald, is gebaseerd op de gemiddelde energieprijs van een heel jaar. Daardoor kan het zo zijn dat op individuele uren er onvoldoende subsidie betaalt wordt om de prijs van elektriciteit positief te krijgen.

Hoe kan ik gaan curtailen?

Om curtailment te kunnen toepassen, moet je drie zaken regelen:
 • Je moet een dynamisch energiecontract hebben waarbij je op uurbasis wordt afgerekend. Indien je een vaste prijs hebt of bijvoorbeeld een maand gemiddelde prijs, dan is curtailment niet zinvol;
 • Je moet een kastje installeren dat kan communiceren met de omvormers. Veel bedrijven hebben al een communicatie box geïnstalleerd ten behoeve van de monitoring. Bij sommige merken kunnen deze boxen ook gebruikt worden om de omvormers aan te sturen;
 • Zoek een partij die het PV systeem voor je aanstuurt. Dit gebeurt automatisch volgens een algoritme.

Hoeveel geld kan je er mee besparen?

Op dit moment zijn er per jaar nog maar een beperkt aantal uren met negatieve prijzen. Dankzij de toename van het aantal zonnepanelen en windmolens, is de verwachting dat er steeds meer uren met negatieve prijzen gaan komen. In 2022 kon je met een PV systeem van 500 kWp ongeveer € 1.500 – € 2.000 besparen op de kosten van negatieve elektriciteitsprijzen. De kosten voor het plaatsen van een aansturingskastje (€1.000) heb je met zo’n systeem dus binnen 1 jaar terugverdiend.
Heb je nog vragen over curtailment en SDE subsidie? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.

 

 

 

Hoeveel panelen kunnen op jouw bedrijfsdak? (vanaf 250m2)

Binnen 24u weet je hoeveel panelen er op je bedrijfsdak kunnen.

 • < 24 uur reactie
 • Inzicht in korte en lange termijn rendement

  Met zoveel zorgen als dat wij uw dak behandelen, gaan wij ook om met uw privacy.

  Gerelateerde kennisartikelen van onze zon experts