Netcongestie en zonnepanelen, wat nu?

Geschreven door:
Stephan Marcelis, donderdag 08 december 2022

Als bedrijf wordt het steeds aantrekkelijker om je onderneming te verduurzamen doormiddel van zonnepanelen. Maar door de toename aan energieleveranciers in heel het land, ontstaat er netcongestie. Dit betekent dat het elektriciteitsnet vol zit en dat grootverbruiksaansluitingen niet mogen terugleveren. In 2021 had al 43% van de gemeentes last van structurele netgongestie. En in 152 gemeentes hanteert de regionale netbeheerder een aangepast beleid voor nieuwe aansluitingen. Dit probleem is in 2022 alleen maar groter geworden.

Bron: Netbeheer Nederland

Wat betekent netcongestie voor jouw onderneming?

Overweeg je met jouw bedrijf om te verduurzamen door middel van een zonnestroom installatie? Kijk dan eerst even op deze kaart of er netcongestie heerst in de gemeente waar jouw bedrijf zit. Let op: voor kleinverbruiksaansluitingen tot en met 3 x 80A wordt een uitzondering gemaakt, dus op deze aansluiting mag (voorlopig) worden teruggeleverd.

Is jouw bedrijf gevestigd in een gemeente waar netcongestie heerst, dan betekent dit niet dat je geen zonnepanelen kan plaatsen. Er zijn verschillende opties waarmee je toch een zonnestroomsysteem kunt realiseren.

Oplossingen voor netcongestie zonnepanelen:

 1. Kleiner zonnestroomsysteem plaatsen voor eigen gebruik
  Je kan het aantal zonnepanelen op je dak afstemmen op je jaarlijkse energie verbruik. Op deze manier beperk je de teruglevering aan het stroomnet en kun je toch verduurzamen. Bedenk wel dat zonnepanelen voornamelijk opwek hebben in de zomer. Je kan met een grootverbruiksaansluiting niet de totalen van opwek en verbruik met elkaar salderen.
 2. Eigen verbruik vergroten
  Door achter de meter het elektriciteitsverbruik te verhogen, kan je de terug levering beperken. Voorbeelden hiervan zijn:
  – Elektrisch gaan verwarmen
  Met de hoge gasprijzen kan het voordelig zijn om over te gaan op elektrisch verwarmen. Hierdoor heb je lagere gaskosten en verbruik je meer elektriciteit waardoor je minder hoeft terug te leveren
  – Laadpalen plaatsen
  Door laadpalen te plaatsen verhoog je ook je elektriciteit gebruik. Hierdoor hoef je minder terug te leveren.
  – Stroom leveren aan de buren
  Je kan middels een kabelverbinding stroom leveren aan de buren. Een tussenmeter meet de geleverde elektriciteit die jullie onderling met elkaar kunnen verrekenen. De buurman bespaart op deze manier op de energiebelasting en transportkosten.
 3. Batterij plaatsen
  Met zonnepanelen kan de batterij overdag worden opgeladen en ’s avonds worden ontladen. Batterijen kunnen hiermee een bijdrage leveren aan het congestieprobleem, maar op dit moment zijn de productiekosten van batterijen nog te hoog. De kostprijs van batterijen zal naar beneden moeten om de terugverdientijd te verlagen. Daarentegen wordt de volatiliteit van de elektriciteitsprijzen ook steeds groter. Prijzen op momenten dat de zon niet schijnt of de wind niet waait, zullen vele malen hoger komen te liggen dan op momenten dat dit wel het geval is. Dit kan er voor zorgen dat het in de toekomst toch rendabel is om een batterij aan te schaffen.
 4. Benut tijdelijk reservecapaciteit op het net
  Er is soms ook een mogelijkheid om een speciale regeling te treffen met je netbeheerder. Met deze regeling maak je tijdelijk gebruik van de reserve capaciteit van het elektriciteitsnet. Deze regeling duurt 5 jaar. Na deze 5 jaar moet het net zo verzwaard zijn dat de capaciteit die via het reserve net gaat, weer via het normale net kan lopen. De netbeheerder zal een kastje plaatsen waarmee ze op afstand de teruglevering van jouw systeem kunnen beperken indien er een overschot van stroom op het openbare net dreigt. Volgens netbeheerder Liander gebeurt dit slechts 5 – 10 dagen per jaar.

Hoe kunnen we je helpen met netcongestie

Wekelijks krijgen we aanvragen binnen voor zonnepanelen in een gebied met netcongestie. Het optimaliseren van het systeem zodat het past bij de wensen van de klant en binnen de wettelijke kaders valt, is onze specialiteit. Wij zetten de verschillende mogelijkheden voor je op een rij en bespreken dit in een vrijblijvend gesprek. Ben jij benieuwd wat er voor jouw bedrijf allemaal mogelijk is? Vraag de Dakscan aan en we nemen contact met je op.

Door je postcode hieronder in te vullen, kun je in een handomdraai te weten komen of er netcongestie heerst op jouw adres.

Doe de postcodecheck voor netcongestie!

 • Data afkomstig van Netbeheer Nederland
 • Eén klik op de knop
 • Direct resultaat
Check