Met laadpalen het rendement van jouw zonnepanelen verbeteren

Geschreven door:
Floris Pennarts, maandag 08 mei 2023

Door de toename van duurzame energieopwekking, ontstaat er steeds vaker netcongestie. Dit houdt in dat het elektriciteitsnet overbelast raakt en de overtollige energie die door zonnepanelen worden opgewekt niet altijd kan worden terug geleverd aan het net. Heb je een bedrijfspand dat is voorzien van een zonnestroomsysteem, heb je uiteraard liever dat de opgewekte energie nuttig wordt besteed. Laadpalen kunnen je daarbij helpen.

Waarom laadpalen combineren met zonnepanelen?

Een effectieve oplossing voor dit probleem is het installeren van laadpalen voor elektrische voertuigen bij jouw bedrijf. Door de opgewekte zonne-energie te gebruiken voor het opladen van elektrische auto’s, wordt deze energie niet verspild en hoef je de omvormer van je zonnestroomsysteem niet uit te schakelen. Het zonnestroomsysteem wekt energie op en er is een elektrisch voertuig aan de laadpaal aangesloten. Op dat moment kan een elektrische auto functioneren als externe energieopslag.

Door te investeren in laadpalen, ben je als bedrijf goed voorbereid op de toekomst. Volgens de EPBD III wetgeving moeten bij nieuwbouw en ingrijpend gerenoveerde kantoorpanden één op de tien parkeerplaatsen voorzien zijn van een laadpaal. Vanaf 2025 geldt dit voor alle bedrijfspanden met meer dan 20 parkeerplaatsen.

De voordelen van laadpalen en zonnepanelen

Het combineren van zonnepanelen met laadpalen biedt meerdere voordelen voor jouw bedrijf. Zo wordt de opgewekte energie efficiënter benut, ondersteunt het de groei van elektrisch vervoer en helpt het bij het verminderen van netcongestie. Dit kan bijdragen aan een verbeterd bedrijfsimago en het aantrekken van werknemers en klanten. Bovendien kunnen bedrijven die investeren in zonnepanelen, laadpalen en elektrische voertuigen mogelijk profiteren van overheidssubsidies, wat de investering nog aantrekkelijker maakt.

Hernieuwbare brandstofeenheden

Als jouw bedrijf groene energie voor voertuigen levert, kan je  door de overheid beloont worden met HBE-certificaten. Deze certificaten zijn geld waard, want bedrijven kopen deze certificaten om aan de jaarverplichting te voldoen. hoe meer elektrische voertuigen jouw bedrijf oplaadt, hoe meer HBE’s je ontvangt en kunt verkopen. Door het verkopen van HBE-certificaten kan jouw bedrijf extra inkomsten genereren en bijdragen aan het verduurzamen van de transportsector.

Bidirectioneel laden

Er zijn ook elektrische voertuigen die bidirectioneel kunnen laden. Bidirectioneel laden is een technologie waarbij elektrische voertuigen niet alleen energie kunnen ontvangen van het elektriciteitsnet of laadpalen, maar ook energie kunnen terug leveren.
Hoewel deze techniek voornamelijk voor particulieren is, kan het in de toekomst ook aantrekkelijk zijn voor bedrijven. Met bidirectioneel laden kan jouw bedrijf weer gebruik maken van de terug geleverde energie. Deze innovatieve techniek bevindt zich nog in het beginstadium. Er zijn nog weinig modellen die voorzien zijn van deze techniek, maar dat zal ik de komende jaren sterk veranderen.

Het combineren van zonnepanelen en laadpalen bij jouw bedrijfspand is een slimme en toekomstbestendige investering. Deze combinatie zorgt voor een efficiëntere benutting van opgewekte zonne-energie, vermindert netcongestie en draagt bij aan de groei van elektrisch vervoer. Bovendien kan jouw bedrijf profiteren van overheidssubsidies en extra inkomsten genereren door de verkoop van HBE-certificaten. Wil je meer weten over laadpalen voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Weten wat wij kunnen betekenen voor jouw zakelijke laadpalen?

Vraag hier vrijblijvend onze Laadpalenscan aan. Binnen 48u nemen we contact met je op.    Lees in onze privacyverklaring hoe we de gegevens uit dit formulier verwerken.