Welke soort zonnepanelen zijn er?

Geschreven door:
Stephan Marcelis, woensdag 07 september 2022

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Wat is een zonnepaneel?

Een zonnepaneel is een paneel dat zonlicht opvangt en deze omzet in elektriciteit. Op het paneel bevinden zich verschillende fotovoltaïsche cellen. Deze cellen bestaan uit een stuk halfgeleidend materiaal dat energie uit licht omzet naar elektronen. Deze elektronen vormen de gelijkspanning die kan worden afgevangen.

In de markt zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar. In dit artikelen bespreken we de meest voorkomende soorten (Monokristallijn panelen, Polykristallijn panelen en Dunne filmpanelen) en leggen we uit voor welke situatie het zonnepaneel het meest geschikt is.

Soorten zonnepanelen: Monokristallijn panelen

Monokristallijn zonnepanelen zijn panelen die zijn vervaardigd uit één kristal silicium. Hierdoor kunnen de panelen met een relatief hoge efficiëntie zonlicht omzetten naar. Ook bij minder ideale weersomstandigheden, bijvoorbeeld wanneer er lichte bewolking is, presteert dit zonnepaneel nog goed. De productiekosten voor een monokristallijn zonnepaneel zijn hoger dan bij andere type panelen.

Dankzij het hoge rendement van de panelen, kan je meer zonnestroom per vierkante meter opwekken. Daarom worden deze panelen veelvuldig gebruikt in de markt; zowel zakelijk als particulier. De kleur van de panelen speelt hier ook een rol bij: de donkerblauwe of zwarte kleur van de panelen steekt minder af ten opzichte van het dak dan de traditionele polykristallijn panelen die fel blauw zijn.

Soorten zonnepanelen: Polykristallijn panelen

Polykristallijn panelen zijn vervaardigd uit meerdere siliciumkristallen. De samenstelling is minder zuiver dan bij monokristallijn panelen. Daardoor ligt het rendement van deze panelen lager. Ze zijn goedkoper dan monokristallijn panelen doordat de productie sneller verloopt en er minder restafval overblijft.

In de praktijk worden er momenteel weinig polykristallijn panelen geïnstalleerd, want de prijs-kwaliteit verhouding van monokristallijn panelen is beter. Daarnaast wordt de felblauwe kleur in combinatie met het aluminium frame als niet mooi beschouwd.

Soorten zonnepanelen: Dunne film panelen

Dunne film panelen, ook wel CIGS of CIS panelen genoemd, zijn panelen die een dunne-film silicium bevatten. In tegenstelling tot mono- en polykristallijn, bestaat een dunne film paneel uit silicium poeder en niet uit silicium kristallen. Dit zorgt er voor dat de zonnecellen dun en buigzaam zijn. Dunne film zonnecellen presenteren relatief goed onder matige lichtomstandigheden en hebben minder last van schaduwproblemen. Het aantal cellen per m2 is wel beperkt, waardoor de panelen een relatief laag vermogen hebben. De productiekosten van dunne film panelen ligt wel relatief laag, omdat er minder grondstoffen nodig zijn voor de productie.

Dunne film panelen zie je op dit moment vrij weinig op daken liggen. Zo’n 5% van alle zonnepanelen betreft dunne film vanwege het lagere rendement. Er zijn echter situaties die zich goed lenen voor het gebruik van dunne film, zoals bij daken met een zeer steile hellingshoek, een dak met een rare vorm of een dak met een beperkte draagkracht.

Ontwikkelingen in zonnepanelen

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de verbetering van zonnepanelen. Door het verminderen van reflectie kan de opbrengst vergroot worden. Onderzoek naar anti-reflectietechnieken, oppervlaktestructuren en absorptie van licht moeten zonnepanelen in staat stellen om meer zonlicht op te nemen.

Zonnecellen met nanodeeltjes die voor een verbeterde lichtinval zorgen, zijn in een experimenteel stadium van ontwikkeling en er wordt geëxperimenteerd met organische en polymere cellen.

Voor de lange termijn worden PV-systemen met een potentieel vermogen van 200-300 Wp per m2 voorzien. De dunne film technieken zouden mogelijk over tien tot twintig jaar slechts een fractie kosten van de huidige kristallijne panelen, onder meer omdat er veel minder grondstoffen voor nodig is.

Mocht je vragen hebben welke zonnepanelen voor jouw project het beste zijn, neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.

Hoeveel panelen kunnen op jouw bedrijfsdak? (vanaf 250m2)

Binnen 24u weet je hoeveel panelen er op je bedrijfsdak kunnen.

  • < 24 uur reactie
  • Inzicht in korte en lange termijn rendement

    Met zoveel zorgen als dat wij uw dak behandelen, gaan wij ook om met uw privacy.