Zonnepanelen op mijn dak. Waar moet ik beginnen?

Geschreven door:
Pjotr van den Berg, maandag 21 juni 2021

Steeds meer bedrijven in Nederland kiezen ervoor om te investeren in een zonnestroomsyteem. Dat is ook niet zo gek,  want zonnepanelen brengen veel voordelen met zich mee. Maar zonnepanelen aanleggen op je dak kan voelen als een grote stap en waar moet je nu beginnen? Er zijn een paar stappen die je altijd moet nemen als je een investering in zonnepanelen overweegt.

Hoeveel zonnepanelen kunnen er op mijn dak?

De eerste stap is om te kijken hoeveel panelen er op je bedrijfsdak passen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn namelijk veel verschillende soorten panelen, met allemaal andere afmetingen en een ander vermogen. Met de volgende rekensom kun je inschatten wat er op jouw dak mogelijk is:

  • Neem je beschikbare dakoppervlak in m2 (houd hierbij rekening met airco’s en andere objecten op je dak) en deel het beschikbare dakoppervlak door 2 om het aantal panelen in te schatten;
  • Vermenigvuldig het aantal panelen met het vermogen (350 Wp) per paneel;
  • Vermenigvuldig het totale vermogen in Wp met 0,9 om de jaarlijkse opwek in kWh te bepalen.

Dit is een simpele rekensom waarmee je kan berekenen hoeveel kWh kan worden opgewekt op jouw dak.

Wil je van een expert weten wat er mogelijk is op jouw dak? Klik hier om vrijblijvend een dakscan aan te vragen en te weten te komen wat er mogelijk is op jouw dak.

Welke subsidie is voor mij van toepassing?

Voor bedrijven zijn er verschillende subsidies voor zonnepanelen. Welke subsidie op jouw bedrijf van toepassing is, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Het is belangrijk om te weten voor welke subsidie je in aanmerking komt. Het verschilt namelijk per subsidie op welk moment je deze moet aanvragen. Bijvoorbeeld: voor de SDE++ subsidie is er maar 1 openstellingsronde per jaar. Het is aan te raden om de SDE++ subsidie eerst toegekend te krijgen voordat je begint met het verder ontwikkelen van je zonnestroomsysteem.

Voor meer informatie over de subsidies die van toepassing zijn op jouw bedrijf kan je dit artikel lezen.

Is er voldoende netcapaciteit?

Het kan zijn dat de zonnepanelen op bepaalde momenten meer energie opwekken dan dat je zelf nodig hebt. In dat geval verkoop het het overschot aan het Nederlandse elektriciteitsnet. Hiervoor dien je capaciteit te reserveren. In Nederland is er de laatste jaren schaarste op het net ontstaan. Dit houdt in dat op sommige plekken het stroomnetwerk niet meer alle energie die opgewekt wordt kan verwerken. De komende jaren wordt het net uitgebreid, maar tot die tijd is het niet voor iedereen mogelijk om stroom terug te leveren aan het net. Het is dus altijd goed om bij je netbeheerder teruglevercapaciteit aan te vragen zodat je weet of je terug kan leveren aan het net.

Lees dit artikel als je meer wilt weten over de netcapaciteit en over eventuele oplossingen bij een tekort aan netcapaciteit.

Vervolgstappen

Als deze stappen zijn doorlopen kun je door naar de volgende fase. Hierin wordt bijvoorbeeld bepaald of je dak sterk genoeg is en welke aansluiting je hebt. Lees dit artikel om achter de volgende stappen te komen.

Dit artikel is onderdeel van een E-Learning die aangeeft welke stappen je moet ondernemen en waar je op moet letten bij de realisatie van een zonnestroomsysteem. Om de volledige E-Learning te krijgen klik hier.

Hoeveel panelen kunnen op jouw bedrijfsdak? (vanaf 250m2)

Binnen 24u weet je hoeveel panelen er op je bedrijfsdak kunnen.

  • < 24 uur reactie
  • Inzicht in korte en lange termijn rendement

    Met zoveel zorgen als dat wij uw dak behandelen, gaan wij ook om met uw privacy.