Elektrische voertuigen en Load Balancing

Geschreven door:
Floris Pennarts, maandag 12 juni 2023

Wat is Load Balancing?

Load balancing verwijst naar het evenwichtig verdelen van elektrische stroom tussen verschillende oplaadstations. In een scenario waar meerdere elektrische voertuigen tegelijkertijd opladen, kan de plotselinge stijging van stroomvraag het elektriciteitsnetwerk overbelasten. Hier komt load balancing om de hoek kijken, het helpt deze situaties van overbelasting te voorkomen door de stroomvraag gelijkmatig te verdelen.

Hoe werkt Load Balancing?

Load balancing in laadstations werkt op basis van dynamische aanpassing van het laadvermogen voor elk voertuig, rekening houdend met de totale stroomcapaciteit van het elektriciteitsnet en de huidige vraag. Wanneer de stroomvraag hoog is, zoals wanneer veel voertuigen tegelijkertijd worden opgeladen, wordt het laadvermogen per voertuig verlaagd om overbelasting van het netwerk te voorkomen. Omgekeerd wordt het laadvermogen verhoogd wanneer de stroomvraag laag is.

Het belang van Load Balancing

Zonder load balancing kan een groot aantal elektrische voertuigen dat tegelijkertijd oplaadt, leiden tot overbelasting van het elektriciteitsnet, resulterend in stroomuitval. Door het laadvermogen van elk voertuig dynamisch aan te passen, kan load balancing helpen de stabiliteit van het stroomnet te behouden en stroomuitval te voorkomen. Hiermee blijft jouw bedrijf operationeel en kunnen elektrische voertuigen efficiënter worden opgeladen.

Dynamic Load Balancing

Dynamic Load Balancing, een meer geavanceerde vorm van load balancing, biedt de mogelijkheid dat elektrische voertuigen niet alleen worden opgeladen wanneer de vraag naar stroom laag is, maar ook stroom terug kunnen leveren aan het net wanneer de vraag hoog is. Dit verhoogt de stabiliteit van het stroomnet verder en biedt bovendien de mogelijkheid voor EV-eigenaren om geld te verdienen door stroom terug te verkopen aan het net.

Met de verwachte groei van het aantal elektrische voertuigen is load balancing een cruciaal aspect geworden in het beheer van het elektriciteitsnetwerk. Als bedrijfseigenaar of ondernemer is het implementeren van load balancing bij laadstations essentieel om een betrouwbare en efficiënte stroomvoorziening te garanderen. Heb je nog vragen omtrent zakelijke laadpalen? neem dan contact op met een van onze experts.

Weten wat wij kunnen betekenen voor jouw zakelijke laadpalen?

Vraag hier vrijblijvend onze Laadpalenscan aan. Binnen 48u nemen we contact met je op.    Lees in onze privacyverklaring hoe we de gegevens uit dit formulier verwerken.

    Lees ook onze andere kennisartikelen