Beheer en exploitatie van een zakelijke laadpaal.

Geschreven door:
Steven Weinans, woensdag 17 mei 2023

Wanneer jouw zakelijke laadpaal geïnstalleerd en operationeel is, kunnen er vanzelfsprekend vragen rijzen over het beheer en de exploitatie ervan. Aspecten zoals bezetting, opbrengst en kosten van je laadpalen spelen een cruciale rol bij het inschatten van de terugverdientijd.

 

Inzicht verkrijgen

Een online portal kan als waardevol instrument dienen voor het verkrijgen van inzicht in de energie die elke laadpaal verbruikt. Dankzij een geïntegreerd dashboard dat communiceert via een 4G-verbinding, kun je real-time bijhouden welke gebruiker zijn voertuig laadt en met welk vermogen. Op deze manier houd je voortdurend zicht op de daadwerkelijke opbrengst. Een dergelijk dashboard stelt je ook in staat om de prijs per kWh in te stellen die je aan medewerkers of bezoekers wilt berekenen. Hiermee houd je de exploitatie van je zakelijke laadpaal volledig in eigen beheer.

 

Beheer

Als werkgever wil je controle over het administratieve beheer van de laadpalen. Dit omvat het toevoegen van extra laadpassen aan je account, wat het mogelijk maakt om specifieke rapportages per medewerker te genereren. Het biedt ook de mogelijkheid om verschillende tarieven voor bezoekers of medewerkers op de laadpaal in te stellen. Hiervoor kun je specifieke laadpassen uitgeven die toegang bieden tot de gereduceerde tarieven. Mocht je wensen dat medewerkers kosteloos kunnen laden, dan is ook dat instelbaar. Deze flexibiliteit stelt je in staat om het beheer van je laadpalen naadloos aan te passen aan de unieke behoeften van je organisatie.

 

Verrekening

Jouw laadstation is ingesteld zodat de laadpassen, gekoppeld aan jouw account, kunnen laden op je laadpaal. De kosten die ontstaan wanneer een medewerker of gast laadt, worden automatisch verrekend. Je ontvangt maandelijks een overzicht van de opbrengsten en kosten, waarbij het saldo wordt berekend. Wanneer een medewerker een elektrische leaseauto van de zaak heeft, kan de werkgever alle laadkosten inclusief eventuele kosten van een thuislaadpunt onbelast vergoeden. De thuis verbruikte stroom wordt bijgehouden via een afzonderlijke meter, en de kosten hiervan worden eveneens automatisch verrekend.

 

Kosten en inkomen

Het opladen via een laadpaal brengt kosten met zich mee. De gemiddelde accu van een elektrische auto is 35kWh. Met een prijs van gemiddeld 0,37 per kWh, kost het opladen van je auto je zo’n €13. Heb je een slimme laadpaal, dan worden deze laadkosten automatisch verrekend. Als een werknemer zijn elektrische voertuig oplaadt, dan betaalt de werkgever de kosten op basis van de actuele prijs.
Maar er valt ook geld te verdienen bij het gebruik van laadpalen. Je kan je laadpaal exploiteren om hernieuwbare brandstofeenheden (HBE’s) te verdienen. Deze certificaten worden gekocht door fossiele brandstof bedrijven zodat ze voldoen aan de jaarverplichting. Het verkopen van deze certificaten kan veel geld opleveren. De gemiddelde prijs is ongeveer € 12 per HBE.  Wek je ook nog eens zelf stroom op, met bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan kan je met het opladen van een accu tot wel vier HBE’s ontvangen. Op deze manier zijn laadpalen geen kostenpost meer, maar een verdienmodel.

 

Onderhoud

Laadpalen vereisen, net als zonnepanelen, onderhoud om veiligheid en gebruiksgemak te waarborgen en de levensduur te verlengen – ze zijn geen eenmalige investering. Vooral als je laadpaal publiekelijk toegankelijk is, is het gebruik ervan door anderen minder voorspelbaar. Het is dan ook raadzaam om de laadstations regelmatig te laten inspecteren. Mocht er een storing optreden die niet op afstand kan worden opgelost, dan zorgt een onderhoudspakket ervoor dat een monteur ter plaatse komt om het probleem te verhelpen. Laadpalen leveren immers alleen waarde op als ze operationeel zijn.

Het mag duidelijk zijn dat er bij het beheer van laadpalen heel wat aspecten komen kijken. Niet alleen is een grondige inschatting van de bestaande elektrische installatie cruciaal, maar ook het inzicht in de afhandeling van kosten en opbrengsten is essentieel. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van laadpalen voor jouw bedrijf? Neem dan gerust contact op met een van onze experts. Zij staan klaar om al je vragen te beantwoorden en je te begeleiden in het hele proces.

Weten wat wij kunnen betekenen voor jouw zakelijke laadpalen?

Vraag hier vrijblijvend onze Laadpalenscan aan. Binnen 48u nemen we contact met je op.



    Lees in onze privacyverklaring hoe we de gegevens uit dit formulier verwerken.