Zakelijk zonnepanelen leasen. Hoe werkt dat?

Geschreven door:
Indi Energie, dinsdag 08 september 2020

Het ontwikkelen van een zonnestroomsysteem kost tijd, geld en vergt kennis van jouw organisatie. Deze middelen kunnen ook ingezet worden voor de eigen bedrijfsactiviteiten. Wil je toch overstappen op zonnepanelen, dan is het zakelijk zonnepanelen leasen van een installatie voor jouw bedrijf een goede optie.

Het zakelijk operationeel leasen van een zonnepaneleninstallatie werkt als volgt: middels een recht van opstal stel je het dak van jouw bedrijfspand beschikbaar aan een projectontwikkelaar. De ontwikkelaar realiseert en financiert voor zijn eigen rekening en risico het zonnestroomsysteem. Alle opgewekte zonnestroom wordt geleverd aan de gebruiker van het pand. In ruil daarvoor betaalt de gebruiker een leasebedrag per jaar. De gehele exploitatie en onderhoud van het systeem wordt door de projectontwikkelaar gedaan.

Wat levert het zakelijk leasen van zonnepanelen op? Duurzaam imago, geld en geen risico

Het operationeel leasen van een zonnestroomsysteem levert de gebouweigenaar een aantal voordelen op:

  • Duurzaam imago: de zonnepanelen worden op jouw pand geïnstalleerd. Daardoor krijgt jouw bedrijf een duurzaam imago. De financiële constructie die daar achter zit is niet relevant.
  • Verlaging van de energiekosten: vanwege de levering van zonnestroom hoeft er minder elektriciteit ingekocht te worden bij de energiemaatschappij. In veel gevallen wordt de zonnestroom geleverd tegen een lager tarief dan het tarief van de elektriciteit van het net (inclusief transportkosten, opslag duurzame energie en energiebelasting). Hierdoor wordt er bespaard op de energierekening.
  • Geen operationeel risico: de ontwikkelaar loopt alle operationele risico’s van het zonnestroomsysteem.

En de nadelen? Minder bewegingsvrijheid en waardedeling met een externe partij

Een belangrijk nadeel van het leasen van zakelijke zonnepanelen is dat de zeggenschap over het dak nu gedeeld wordt met een externe partij. De projectontwikkelaar vestigt een recht van opstal op het dak voor een lange periode (meestal 15 jaar). In deze periode, mag je als pandeigenaar geen aanpassingen doen aan het dak zonder de goedkeuring van de projectontwikkelaar. Het plaatsen van bijvoorbeeld een warmtepomp op het dak gaat dus minder gemakkelijk dan voorheen. Selecteer daarom niet alleen een ontwikkelaar met de goedkoopste aanbieding, maar kijk ook naar de betrouwbaarheid van die partij.

De ontwikkelaar doet de investering in de zonnepanelen en neemt de risico’s over. In ruil daarvoor gaat een deel van de waarde van het dak naar deze externe partij. Je geeft dus waarde weg die je ook zelf te gelden kan maken.

Ben je benieuwd wat de waarde van jouw dak is? Lees dan dit artikel of bereken hier direct wat operational lease voor jou kan opleveren.

Gerelateerde kennisartikelen van onze zon experts