De energieprijzen stijgen, hoe nu verder?

Geschreven door:
Pjotr van den Berg, maandag 02 mei 2022

Veel Nederlandse bedrijven belanden in zwaar weer door de explosie van stijgende energieprijzen. Ook volgend jaar blijven gas en elektriciteit waarschijnlijk historisch duur, naar verwachting kost dit Nederlandse bedrijven 22 miljard euro. Deze situatie heeft ernstige gevolgen voor de Nederlandse economie en klimaatdoelstellingen. Hoge gasprijzen betekent dat veel industrieën hun productie moeten verminderen of soms zelfs stopzetten. Al met al wordt het goed duidelijk hoe belangrijk het is om snel de transitie te maken naar duurzame energie.

Recente ontwikkelingen

De energiecrisis waar we nu in zitten is veroorzaakt door meerdere factoren, beginnend bij de Coronapandemie. Door de pandemie kwamen bedrijven stil te liggen, dit deed de vraag naar energie flink dalen. Hierdoor namen de investeringen in fossiele brandstoffen af.

Een andere belangrijke oorzaak voor de stijgende energieprijzen is het tekort aan gas. Door de hogere gasprijzen van de zomer van 2021 waren de gasvoorraden niet zo goed gevuld. Daarnaast was er in 2022 een koud voorjaar waardoor er veel gestookt werd en de gasvoorraden een stuk lager zijn dan normaal. Je ziet de energieprijzen daarom de laatste maanden sterk schommelen.

Verder maken bedrijven zich zorgen over de oplopende energieprijzen nu Rusland, de belangrijkste exporteur van olie en gas, Oekraïne is binnengevallen. Gasprijzen zijn verder gestegen, terwijl ze al op recordhoogte zaten. De gaslevering die via pijpleidingen vanuit Rusland naar Europa komt, loopt door Oekraïne. Het is onbekend hoe dit zich verder gaat ontwikkelen en wat dit voor de Nederlandse gasprijzen gaat betekenen

Verwachting

Het blijft onduidelijk wat de energieprijzen de komende jaren gaan doen. Wie nu al energie in wilt slaan voor de komende jaren, moet rekening houden met hoge prijzen. De verwachting is dus dat de hoge en wisselende prijzen voorlopig aanhouden. Daarnaast maken de politieke spanningen de situatie erg onvoorspelbaar. Hierdoor zitten zowel energiegebruikers als -leveranciers met veel onzekerheid en hoge prijzen.

Wat de stijgende energieprijzen voor jou betekenen hangt af van je energieverbruik en je situatie. Heb je een variabel contract, dan is het slim om ieder geval rekening te houden met hogere kosten voor je energie. Met een vast contract heb je misschien nog voordelige tarieven, maar ook deze zullen op termijn verlopen. Het is dus verstandig om al na te denken over andere en goedkopere manieren om aan energie te komen.

Zonne-energie

Veel bedrijven kunnen niet zomaar minder energie gebruiken. Op de lange termijn is het echter wel belangrijk om de afhankelijkheid van fossiele energie af te bouwen. Een goed alternatief voor veel bedrijven is het gebruik van zonne-energie.

De kosten van zonne-energie zijn de afgelopen jaren significant gedaald. Daarnaast zijn de prestaties van pv-panelen door technologische ontwikkelingen sterk verbeterd waardoor het zelf opwekken van zonne-energie erg rendabel is. Het is voor bedrijven daarom de ideale manier om te verduurzamen en zich te beschermen tegen explosieve prijsstijgingen. Een groot voordeel van zonne-energie is dat de prijs voor de opgewekte stroom een stuk lager ligt dan energie uit fossiele brandstoffen. Na een eenmalige investering, hoeft er niet bijbetaald te worden voor het gebruik van de zonne-energie.

Zet nu de eerste stap!

Vooral voor bedrijven is het tegenwoordig onmisbaar om je steentje bij te dragen aan de energietransitie. Wil je weten wat zonne-energie voor jouw kan betekenen? Vraag dan vrijblijvend een DakScan aan!

Hoeveel panelen kunnen op jouw bedrijfsdak? (vanaf 250m2)

Binnen 24u weet je hoeveel panelen er op je bedrijfsdak kunnen.

  • < 24 uur reactie
  • Inzicht in korte en lange termijn rendement

    Met zoveel zorgen als dat wij uw dak behandelen, gaan wij ook om met uw privacy.